Logo
"Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är"
Edith Södergran
Innehåll:
 • Stora Näringstestet
 • Kvinnotest - näring och örter för hormonsystemet
 • Tisdagsmys 
 • Intressanta fall och forskning från en ca 13 timmar lång dokumentär på nätet (Broken Brains) jag tragglade mig igenom. Exempelvis:
I en studie delades barn in i två grupper där grupp 1 fick dricka vatten färgat med tillsatser (som finns i ex vis läsk och godis) medan grupp 2 fick dricka vatten färgat med granatäpple. ALLA barn i grupp 1 utvecklade hyperaktivitet (add).
.......................

I ett amerikanskt fängelse med 500 intagna ville man på försök lämna över regin till en annan privat aktör några månader. En framgångsrik (kristen) affärsman fick uppdraget. Han ville omgående servera enbart vegankost...
-Det kommer bli upplopp, varnade personalen, varpå han gav internerna två val; matsal till vänster: vegan och matsal till höger: "standard american diet". 85% valde vegankost! 

Återfallsstatistiken för de intagna på detta fängelse är 95%
Återfalllsstatistiken för de som valde vegankost gick ned till 2%!

Förbättring av tarmfloran via vegankosten antogs vara en stor faktor.
Fler fall längre ner.

Lycka skapas ofta genom att man uppmärksammar små ting.
Olycka uppstår ofta efter att man försummat små ting.
Kinesisk vishet
Stora Näringstestet

Att lida brist på näringsämnen är en onödig belastning i en ofta redan pressad tillvaro. (Barn & ungdomar som hamnar i en nedåtgående spiral p g a brister är både sorgligt och onödigt. Med andra ord kan det spara mycket lidande att förebygga.)

Visste du att många liv skulle räddas av lite magnesiumtillskott (hjärt- och kärlsjukdomar) och att D-vitamin är avgörande för produktionen av ett cancerkämpande protein som kallas GcMAF som även har förmågan att vända effekterna av cancer i kroppen (enligt The truth about cancer).

Men det är också dyrt och onödigt att äta tillskott man inte behöver. Unna dig näringstest då och då där vi testar igenom en mängd olika vitaminer, mineraler, aminosyror m m och ser vad du verkar "svara" på bäst, i vilken form & kombination.

Kvinnotest 

Jag har tagit fram en palett av viktiga ämnen och kända örter som kan vara ett stöd för kvinnor som närmar sig eller är i klimakteriet, men även vid pms och vissa menstruella problem. Hormoner är komplext, du kan läsa lite kort om varför ett blod/salivtest ofta blir missvisande när det gäller att testa kvinnliga hormoner, på min hemsida under Kvinnotest.

Dessa tester erbjuds på Drop in (tis 9-19) eller tidsbeställning (om du vill ha lugn och ro & kanske egna tillskott / mediciner att ta hänsyn till)
Om näringstest & Kvinnotest här
Tisdagar kl 9-19

har jag öppet butik & drop in. Nu har jag äntligen fått det nya golvet inlagt en trappa ner (efter vattenläckan i september) och tillgång till massagerummet igen. Nytt inslag är därför (givetvis!) Tisdagsmys - en trappa ner; där man kan "landa", vila, lägga kort, läsa ,skriva, lyssna, dricka te, pussla (!). På eftermiddagen brukar Devyr dyka upp och då blir det högt i tak i den lilla källaren.   
Mer om tisdagsmys & drop in här
Håll i hatten, nu är min reklam slut och här nedan fortsätter utdrag ur Broken Brains av dr Mark Hyman som delar med sig av sina och kollegors erfarenheter i USA, som handlar om Funktonsmedicin i stället för skolmedicin. Att titta igenom, kludda ner, översätta, sammanställa och välja ut är väldigt tidsödane, så hoppas det uppskattas av någon. Hade inte tänkt ha med så mycket, för det är tröttsamt att få långa mail (jag vet!), men - jag gör det ändå. Vet att vissa är intresserade. Håll till godo..: 
BARN
Era barn är inte era barn.
De är söner och döttrar
av livets längtan efter sig själv.
De kommer genom er, men inte från er.

Kahlil Gibran
En liten flicka hatar allt och alla så mycket att hon klipper bort familjen runt sig i alla foton, är våldsam och allmänt överjobbig. Syskonen är "normala". Till slut får de rätt hjälp och flickans tarmflora "rättas till" - nu är hon en go och gla tös...
 • 95-100% av autistiska barn har problem med magen
 • 70% av autistiska barn har immunobalanser
 • Olika kroniska triggers (ex vis brister, allergi, gifter, svamp, scoker, vaccinationer) försätter hjärnan i kaos.
Föräldrar till en pojke i 3-årsåldern får höra av läkare:
-Lycka till... men han kommer hamna på institution. Mamman jobbar på läkemedelsföretag så pojken har redan fått flera antibiotikakurer och alla vaccinationer (vilket är många i USA). De söker till slut hjälp hos funktionsmedicin. Pojken hade svår dysbios (obalans i tarmflora) kvicksilverförgiftning och brist på B12, folat, B6. Idag är han 10 år - helt fri från diagnoser. 
 • Mag- tarmkanalen har en högre koncentration av nervsignalsubstanser och hormoner än hjärnan. 
En liten flicka får eksem efter en penicillinkur och mammans väninna tipsar om att de ska be läkaren skriva ut Nystatin för att rensa ut dåliga tarmbakterier. Så gjordes. Eksem försvann och så även flickans autism..! Nystatin rensar ut svamp och ska skrivas ut i samband med antibiotika och kortisonkurer. I Sverige heter det Nystimex. Inte många känner till det. Nu gör du det.

Vår kultur producerar människor med kort uppfattningsförmåga i och med beroendet av skärmar, socker och skräpmat... Sedan behandlas symtom från överstimulering med stimulerande medel(!) även till barn & ungdomar med växande hjärnor!!. Det har visat sig att 3 år är maxtiden man kan ha "nytta" av dessa mediciner, sedan börjar biverkningarna ta över. 

Ett annat barn med allvarlig hjärnskada, där föräldrarna får höra att allt lutar åt institution för barnet i framtiden. Den engagerade pedagogen är dock optimistisk och berättar: att under vissa sessioner blev det små små framsteg med barnet och under andra var det som att ha och göra med en cementhjärna. Snart stod det klart att det hade att göra med vilken förälder som var med: den ene var hoppfull, den andre var uppgiven. Föräldern satt bakom, så barnet varken såg eller hörde föräldern - ändå påverkades det så starkt! Pedagogen förbjöd helt enkelt den ene föräldern att vara med. Barnet är normalt idag..! 

"En vän är någon som tror på dig, även när man tappat tron på sig själv"

Och så en man som berättar om sin första dotter, som de efter ett tag märker är lite "senare" än andra, men inget de hänger upp sig på. Förrän skolan börjar. Då blir det tydligt att hon är "efter". De skickas runt inom vården och mediciner testas i olika former. Nu är det ångest, panikattacker, vill inte gå till skolan etc. Efter några år anses en bra balans ha hittats, hon går till skolan utan att knorra och sitter still. En dag har de show i skolan för föräldrarna. Alla barn i klassen står på en scen och sjunger. Alla utom en... Pappan gråter när han berättar: att hans tös står med tom blick och tittar rakt ut i luften, han ser att hon vet inte ens om att hon står på en scen. Hon är ett "fogligt kolli". 
-Vad har vi gjort?! 
Sedan började jobbet att trappa ut mediciner. Då hittade han Neurofeedback  en metod som tränar upp hjärnan och anses vara framtidens biverkningsfria psykiatri. Han lyckades hjälpa sin tös och jobbar nu med detta.

Neurofeedback scannar hjärnan och identifierar vad som är "obalanserat/otränat" och sedan träna upp hjärnan genom olika program. Används vid ex vis adhd, tvång, koncentrationsproblem, depression, ilska, missbruk, låg impulskontroll m m. Detta rekommenderas att alltid prova innan medicinering. Men man får betala själv... Vi håller på att kolla upp detta med neurofeedback för att veta vem vi kan hänvisa till (finns i Sverige!). Inte många känner till det. Nu gör du det.

Funderar du på om din dotter ska ta ett omtvistat HPV vaccin Gardasil? Då bör du veta detta först. 
När de flesta barn märker att de inte är som andra, eller klarar av samma saker, hamnar de i ett kroniskt fly/fäkta tillstånd som inte bara minskar lusten och förmåga att lära sig saker utan skapar även inflammation i kroppen - en ständig nedbrytande larmsignal som i många fall "tejpas" över med mediciner i stället för att se varför det larmas. Ofta är det många olika orsaker till barn och vuxnas problem och det kan ta tid att bli av med det. Som när man skalar en lök. Och bakom alla skal är gåvan. Men att se barnet som gåva redan innan skalen är borta är till stor hjälp. De som berättar om fallen ovan säger med emfas:
"Your child is never broken. You can change these things at almost any stage. Never give up on the child. There is always hope. Stay away from people who says `there is nothing you can do´"
Visste du att...
Det är en myt att hjärnan slutar producera nya hjärnceller efter en viss ålder. Den har kapacitet att göra det till livets slut. Use it or lose it...

31% av de med allvarlig depression blev helt friska med endast dietförändring. (Otaliga studier visar att kraftig motion eller långpromenader är bättre än antidepressiva på lång sikt.)

När det gäller sköldkörtelobalans:
88% blev bättre av att ta bort gluten (i synnerhet vete)
80% blev bättre av att ta bort mejeriprodukter.

 Alzheimers kallas diabetes typ 3. Även demens har insulinresistens som nr 1 orsak. För stort intag av korkade kolhydrater under för lång tid alltså. Det tar årtionden för kroppen att hamna i dessa sjukdomar. Och dessa sjukdomar går att vända! Kill the sugar befor it kills you. 

1 antibiotikakur förändrar din tarmflora för alltid.
Långvarig användning av omeprazol som minskar magsyran, gör att kroppen ger fri passage till ogynnsamma bakterier men missgynnar nyttiga bakterier - vilket på sikt kan ge stora störningar i kroppen. Frågan är också hur det påverkar sköldkörteln att man ständigt "dämpar matsmältningselden". 

Inflammation är kroppens sätt att larma. Vid ex vis autism, depression, ME, alzheimers, parkinson m m är hjärnan inflammerad. Att hitta orsakerna till inflammationen kan vända på dessa sjukdomsförlopp.

Att nästan alla uppfinnare & upptäckare i historien har adhdgener. DrD4 eller Äventyrsgenen, som även kallas Edisongenen efter Thomas Edison som blev utkastad ur skolan när han var 8 år... Han "köpte" inte det fröken sa. Har man adhd-genen vill man prova själv. vad hade hänt om inte hans mamma trodde stenhårt på honom? "Min mamma var så sann, så säker på mig, och jag kände att jag hade någon att leva för, någon som jag inte ville göra besviken". Thomas Edison.


Dåliga fetter (som lättmargarin, billiga oljor, härdat fett, friterat) är en känd faktor till att bidra till ilska, depression och våld (mord & självmord).

Epigenetics = Du influerar dina gener med allt du äter, tror på och umgås med... och vilka tankar och känslor du investerar i. Vad matar du dig med? Nyheterna?!

I den längsta och största studien som gjorts på äldre friska lyckliga människor - var det bara EN gemensam tydlig livsstilsfaktor: De du umgås med (deras hälsa och livsstil) avgör din ålder och hälsa. Umgänge smittar... Alltså: leta upp den mest hälsosamma person du står ut med - och häng på


Big Pharma
"Doktorer ordinerar mediciner som de vet lite om,
för att behandla sjukdomar som de vet än mindre om, 
hos människor som de inte vet någonting om."
Voltaire 1700-talet
Medicin kan vara mycket värdefullt - i rätt dos, för rätt person, i rätt tid, av rätt orsak. Men det hela har spårat ur, på både patienters och vårdpersonals bekostnad. Till förmån för - ja, följ pengarna...

Det är inte alternativterapeuter som står bakom Broken Brains utan läkare, forskare och andra terapeuter som tröttnat på den vanliga sjukvården för att
 • de själva eller någon nära blivit allvarligt sjuk utan att få rätt hjälp.
 • ser igenom systemet att patienter blivit en marknad, och vårdapparaten till stor del styrs av en mäktig multimegamiljarddollarindustri.
 • vill inte längre jobba med korta besökstider enligt devisen
NAME IT: VAD är det du har? Vad heter det?! Jo, du har depression.
BLAME IT: Ge det skulden! Din depressionen är problemet.
TAME IT: Medicinera det - a pill for every ill. Tryck ner det, Klistra en lapp över larmlampan och hoppas på det bästa, och fortsätt stå ut med nåt du uppenbarligen tröttnat på... 

Ingenting om varför mår jag dåligt, vad kan det bero på och vad kan göra åt det eller få hjälp med för att vända utvecklingen. Kan det vara:

FYSISKT: (kost, tarmflora, vaccinationer, förgiftning, motion, hjärnscan, brister, allergier)
KÄNSLOMÄSSIGT: har du lärt dig att känslor inte är farliga och att känslor kan vara sanna och falska (jag känner mig så ful! - är det sant?)
MENTALT: tankar ljuger mycket och ofta. har du börjat se igenom din inre dialog. "De flesta lever knappt 100 år, men plågar sig med 1000 års bekymmer".
SOCIALT. var är din stam? har du åratals frustration lagrad av ex vis otillräcklig gränssättning?
ANDLIGT: varför är du här?
Här skulle jag beskriva kort om hur korrupt det är.  Att det ex vis inte fokuseras nåt på att biverknignar är en av de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden, utan myndighetsfokus nu är att förbjuda en växt som börjar på H som visar sig kunna ha effekt mot cancer, värk, depression, parkinson m m - utan biverkningar.
Men jag blev trött. Jättetrött.

"A wise woman once said: Fuck this shit, and she lived happily ever after."
"Det finns inte något mörker som inte är avsett att vara bakgrund till ett strålande ljus"

Martinus
Avslutning
Jag vet av egen erfarenhet hur lätt ett svårt fall kan vara - och även hur komplicerat, tufft och tidsödande det kan vara. Det är så många faktorer som spelar in. Exemplen ovan är extrema och är menade att ge hopp - att det finns möjligheter om man tittar lite bredare. Däremot rekommenderar jag nog inte att se såna här dokumentärer för mycket, det är ett överflöd av information och det kan vara stärkande och frigörande, men det kan också vara tyngande och kvävande. Välj med omsorg. Det är en skör linje. Vi behöver sånt som förenklar livet och berikar det på vårt eget sätt. 

"The only success is to be able to spend your life in your own way"

Sista historien jag kör på är från vår gamla adhd-föreläsningen och handlar om en pojk på 16 år tror jag som ingen längre orkar med, inget fosterhem och ingen skola. Han skickas till en hästgård som drivs av en äldre man med aboriginskt ursprung (det folkslaget som är det barnvänligaste). När pojken kommer ser alla bara ilska, hat och förakt i pojkens ögon. Men den gamle mannen tar med honom till en hage med en vildhäst som ska tämjas. Pojken gör en mängd klumpiga försök att närma sig hästen utan någon framgång, men den gamle mannen bara fortsätter att överösa pojken med tips, komplimanger och mod. Efter några dagar av  oavbrutet "jag tror på dig" lyckas pojken komma nära hästen och hålla i den. Och det leendet när han vänder sig om mot den gamle mannen fick alla tårögda. -Nu blir det fest, sa den gamle till pojken. Alla ska få veta vad du klarat av. Vi är stå stolta. Det är en oerhörd bedrift. Här förändrades pojkens liv. Han började läsa igen och blev sugen på att läsa ikapp allt han missat. Ibland räcker det med att EN människa tror på ett barn... och att förstärka EN sak så börjar det andra hänga med.

Så mycket att förtälja, men nu ska jag hålla trut, klart slut.

Vänligen 
Annelie
Webbversion
Avregistrera dig här