Logo
Förmågan att idag tänka annorlunda än igår,
skiljer den vise från den envise."
J. Steinbeck
Det är fem månader sedan mitt förra utskick, som var väldigt långt... Det här är kortare (tror jag) men innehåller livsviktig information.

Det är dags att sprida (kontroversiell) information om hur ett enda vitamin kan bespara mycket lidande. Ett vitamin som dessutom är relativt billigt & harmlöst och ett av få näringsämnen man kan erhålla rättvist värde genom att ta prov på vårdcentral (få andra ämnen ger rätt resultat genom blodprov).

Här kommer ett handplock av några studier, de flesta från USA. 
* Över 60 ng/mL serumnivå av D-vitamin i blodet minskade bröstcancerrisken med mer än 80% jämfört med 20ng/mL eller lägre.

* De flesta cancerfall har 10-40 ng/mL. Att ha över 40 ng/mL minskade cancerrisken med 67% jämfört med att ha under 20 ng/mL.

D-vitamin är avgörande för produktionen av ett cancerbekämpande protein (GcMAF) som även har förmågan att kunna vända effekter av cancer i kroppen. Ett annat protein (DBP-maf) är kopplat till en minskning av canceraktivitet, vilket kräver vitamin D för transport genom blodomloppet. D-vitaminintag har visad effekt för att hämma tillväxt och utveckling av tumörer inklusive metastasering associerad med prostata-, ändtarms-, bröstcancer och melanom.
* D-vitamin har visat sig dramatiskt minska risken för komplikationer under graviditet (inklusive missfall och för tidig förlossning)

* Att ha 40 ng/mL minskar risken för "för tidigt födda barn" med 60%. Kvinnor som tidigare haft missfall eller för tidigt födda barn minskade risken med 80% genom att ha D-vitaminnivå över 40 ng/mL
* De flesta strokes inträffar under 13 ng/mL

* Låg D-vitaminnivå är vanligt vid bl a lungsjukdom, lunginflammation, diabetes, autoimmuna sjukdomar, hjärt- & kärlsjukdomar, neuropati (i synnerhet hos diabetiker), depression, bakteriell vaginos (illaluktande flytningar som inte beror på svampinfektion). 

* 60-80 ng/mL (150-200 nmol/L) anses idealiskt för att motverka sjukdom och gynna långsiktig hälsa. Och även om du får cancer eller annan sjukdom har du mycket bättre förutsättningar med högre D-vitaminnivå än låg. Troligen är det D-vitaminets effekt på immunförsvaret som gör att det påverkar så många olika sjukdomar och symtom.
RÄKNA OM ng/mL till nmol/L
I Sverige får du oftast ditt D-vitaminvärde mätt i nmol/L. För att omvandla det till ng/mL delar du det med 2.5. Alltså är 150 nmol/L = 60 ng/mL, 50 nmol/L = 20 ng/mL.
Svenska studier är mer inriktade på vilka doser som har effekt (ex 2 000 IE) på immunsystemet och det visar sig att D-vitamin har förmågan att stärka kroppens eget försvar mot bakterier & virus.

* Personer som fick 4 000IE/dag minskade sitt behov av antibiotika med 60%, förmodligen ännu bättre resultat om det varit längre tid. Dessutom minskade förekomsten av Candida albicans(!)
* 200 spädbarn fick 400IE/dag och 200 fick 1200IE/dag. Den högre dosen hade en antiviruseffekt och var en säker dos för 3-12 månaders spädbarn.
I andra länder anser man att 2000IE inte är några problem för spädbarn och 5000IE för barn mellan 3-12 år på vinterhalvåret. Barn under 2 år producerar knappt något D-vitamin själva (tror man... sånt kan ju alltid förändras!)
STÖRSTA RISKGRUPPERNA
* Cancerpatienter
* Strokepatienter (när D-vitaminhalten är låg ökar halten av ett visst hormon som ökar tysta inflammationer vilket gynnar "förkalkning av ådrorna".
* Diabetiker (typ 1 & 2, och i högsta grad vid neuropati)
* Vid lungsjukdom eller om man haft lunginflammation nyligen
* Gravida (i synnerhet om man erfarit missfall eller andra komplikationer)
* Autoimmuna sjukdomar (som ex vis MS, har ofta mycket låg D-vitaminnivå)
* Barn, i synnerhet om de är mycket inomhus, är trötta, deppiga, svårt att sova.
* Äldre människor

Jag vill lägga till en grupp och det är personer som tagit svininfluensavaccinet. En dold biverkning är att kroppen kan få svårt att hålla upp sin vitamin D-nivå vilket kanske inte visar sig förrän 10-20 år efter vaccinationen. De som hade brist på D-vitamin när de tog sprutan fick betydligt fler biverkningar än andra. Detta är INGEN fakta utan helt en egen iakttagelse i mitt arbete.
Hur mycket D-vitamin kan man ta?
D-vitamin "hänger ihop" med magnesium, så har man för lite magnesium är det svårt att få upp vitamin D och tar man för mycket D-vitamin under lång tid kan man få för lite magnesium. En del behöver ta vitamin K2 tillsammans med D för att kroppen ska kunna använda D till benstomme m m och göra sin nytta. Detta gäller i synnerhet vuxna & pensionärer. Höga doser D-vitamin under längre tid, kan bli skadligt OM man inte har tillräckligt med vitamin K2 som ska ta hand om det. Det har också visat sig att tillskott för tarmfloran ökar serumnivån av D i blodet. Rekommenderad dos är 400IE per dag, vilket många kan ta hela livet utan att D-vitaminnivån går upp nämnvärt... Det behövs ofta betydligt mer. Det finns kurer med upp till 50 000 IE per vecka... Hoppsan.
"Jag har så enkel smak,
jag nöjer mig
bara med det bästa"Oscar Wilde
Erbjudande till mina kunder:
tisdagar kl 9-19
Drop in för "hösttest": 125 kr
Att testa vilket tillskott som passar just dig Annelie bäst. I hösttest ingår test av
* 7 olika D-vitamintillskott 
* 6 olika D & K-sorter
* 10 st olika magnesiumtillskott
* 6 st olika multitillskott & greens som ibland ersätter D-tillskott
Märker man att det är "trögt" med upptaget testar vi även olika pro- & prebiotika i kombination med D.Allt för att få fram bästa tillskott för dig eller bäst kombination.

Unna dig tillskott med kvalitet!
Jag kan inte testa nivån av D du har, utan jag kan testa vilket/vilka former av D-vitamin som du svarar bäst på.

Den dosen jag testar fram är lägsta dosen/dag. Om du har många omkring dig som är sjuka, i influensatider, eller du känner en förkylning på gång - kan du öka dosen rejält några dagar.När det blir mörkare årstid eller du har det tufft omkring dig kan det också vara läge att öka dosen. Man kan också sporadiskt ta högre dos, ca 2 ggr per vecka, eller megados en gång per vecka. 

Du kan göra detta test på drop in, vilket jag har varje tisdag kl 9-19. Det är bra om du inte är stressad för det kan vara kö, och det är butiksöppet så du stör inte genom att sitta och vänta eller kolla runt i mitt ofattbart spännande sortiment... 
Några nyheter:
Lattemixar (eko) De goda, nyttiga, enkla gurkmejamixarna som rörs ner i varm "mjölk" har fått sällskap av rödbetslatte & kardemummalatte! 70-90 kr
Bok: En kurs i mirakler - på LÄTT sätt. Hurra för lätt. 260 kr
Ögonfransserum: hela 40 kr (egen blandning av ekologiska oljor)
Nya vackra kortlekar, med bilder av bl a Josephine Wall:
KRONISKT LÅGA D-VITAMINVÄRDEN
är det somliga som dras med. Vårdcentralen mäter om och mäter om men det händer inget med värdena. Enligt de amerikanska undersökningarna kan en person ta 5000 IE per dag och värdet sticker uppp till 120ng/mL medan det för en annan person bara går upp till 20. En del behöver alltså brassa på rejält en längre tid och kanske i kombination med probiotika. 
Om du känner dig bra och trivs med livet så kanske det är så att du naturligt har låga värden. Alla går inte under samma mall! Men mår du inte bra är det värt att undersöka hur du ska få upp dina värden med att prova olika varianter. Jag har nu även tagit in en liposomal D-vitamin som tas upp i munnen, vilket kan vara intressant för denna kategorin.

Dr Northrup tipsar också om att ta 50 000 IE (!) en dag i veckan i 8 veckor. Detta boostar upp kroppens D-vitaminnivå på djupet, enligt henne.

"Det krävs mer studier innan vi höjer rekommenderad dos eller rekommenderar det till cancerpatienter" har Dr Northrup hört i 30 år... Och hela tiden kommer fler studier som tydligt påvisar att sjuka människor oftast har väldigt lågt värde. Dock behövdes inga större studier för att massvaccinera Sveriges folk mot svininfluensan med ett vaccin känt för att skapa biverkningar även efter 10-20 år (till ingen nytta som sedan erkändes). 

Betänk hur mycket framtida onödigt lidande du kan bespara dina barn bara genom att se till att de har bra D-vitaminnivå!
ATT FÅ REDA PÅ DIN SERUMNIVÅ AV D
Tillhör man riskgruppen ovan kan det vara värt att ta ett D-vitamin prov då och då. Du kan höra med din vårdcentral, men det går lätt att göra privat. Man kan boka på nätet, gå och ta ett prov i princip samma dag. Hittade ett som kostade 330 kr (MEDISERA) och då tar man det på Carlanderska eller Unilabs mitt i Gbg. Tycker man det är kul med såna tester (tycker inte jag för jag vill inte bli stucken i armen i onödan) kan det vara intressant att göra det även efter sommaren och se hur bra du tar upp D via solen.

VARFÖR ÄR SJUKVÅRDEN INTE MER NOGA MED D-vitamin OM DET ÄR SÅ VIKTIGT?
Sjukvården är en trög apparat och minst sagt överbelastad så det finns inga resurser till förebyggande vård förståeligt nog. Ett annat krux är att den (och forskningen) är till stor del styrd av ekonomiska krafter så basunerar man ut detta med D-vitamin för mycket kan det förbjudas (läggas på recept). Ja, konstigare saker har hänt. Eget ansvar är att föredra.

De siffror som står i mailet tillhör inte godkända hälsopåståenden om D-vitamin, så antagligen är detta mail halvkriminellt, som vanligt alltså. Men hur mycket lidande & sjukvårdsresurser skulle sparas bara med hjälp av en så enkel & därtill billig sak som D-vitamin?!  Men fokus ligger i stället på att köpa rosa saker en gång om året... om man får vara lite sarkastisk. Vill du veta mer om vilka ekonomiska krafter som gynnas av cancerepidemin kan du titta på The Truth About Cancers episode 1. finns på nätet.
"There are two ways to be fooled. One is to believe what isn´t true; the other is to refuse to believe what is true." S.Kierkegaard

KOST: Via maten kan man få extra D-vitamin från bl a  ekologiska ägg, viltfångad lax, skogssvamp, ekologisk svamp, ekologisk majs

SIFFROR: Lägg inte energi på att övertyga människor som inte är intresserade. Det är slöseri med värdefull livsenergi som du kan använda till mycket trevligare saker än att "vinna" en diskussion eller ha "rätt". Men här kommer några källor till siffrorna för den som är intresserad: sök på
Dr Mercola: For Optimal Health, Make Sure You Have a Vitamin D Level of 60 ng/mL
The truth about cancer: Are You Eating These 8 Nutrients That Block Cancer Metastasis?
Dr Northrup: vitamin D

TÄNK PÅ 1: Jag har just nu lång väntetid för tidsbokningar av test & massage, så var ute i god tid för din ev tidsbeställning. (Därför har jag fått ta "ledigt" 2 dagar för att skriva detta utskick.)

TÄNK PÅ 2: Att erbjuda alla dessa olika varianter av tillskott är en kostsam del av min verksamhet och jag vill tacka alla fina kunder som gynnar mig genom att handla här. Utan er hade det inte varit möjligt att ha detta breda sortiment.

TÄNK PÅ 3: Då jag har lång väntetid blir det ofta fler på drop in-tester. Du behöver INTE förvarna mig att du kommer på drop in. Men måndagar och tisdagar har jag 10-12 timmar arbetsdag så är tacksam om du underlättar genom att ha med dig din kur eller medicin eller skriva upp vad du tar just nu etc. Ibland är det flera i kö och då det kräver mycket fokus att testa är allt som underlättar välkommet. Drop in är tisdagar 9-19 men vill du göra någon drop in-test får du komma senast 18,15. (Skulle det av någon anledning vara stängt en tisdag så står det på hemsidan)
Alla människor är unika och inte så konstigt att sjukdomar är unika också, och kan ha många olika orsaker. Vi är levande varelser och inte maskiner. 
Om den traditionella vården kan vara oerhört styrd & motsträvig så kan hälsobranschen vara fanatisk & tröttsam med sina trendvindar. Vilken välsignelse att humor finns. D-vitamin är absolut inte lösningen på alla problem men i dagens tuffa klimat är det ju en riskfaktor som är lätt att undvika. 

Det finns en starkt utbredd rädsla för cancer och sjukdomar, och vår kultur drivs mycket av att skapa rädsla. Jag hoppas inte att innehållet i detta mail skapat rädsla utan att få upp ögonen hur "enkla" saker kan göra stor skillnad. Och skulle du gå och ta ett D-vitaminprov och det är lågt - ja då betyder det INTE att du är sjuk utan att du kan må mycket bättre om du tar D-vitamin.  

Jag rekommenderar varmt att odla attityden att ta tillskott i energin av att man gör det för att man bryr sig om sig själv, som en daglig egenvårdsritual, i stället för att ta dem av rädsla för sjukdom... kroppen är din vän - din allra bästa vän! Och - MOD är före detta rädsla...
Och - MOD är det jag samlar ihop för att skicka iväg detta mail...


Hälsar / Annelie 
Hela människan i Göteborg
Var inte rädd att
ditt liv ska ta slut.

Var rädd att
det aldrig ska börja.

Grace Hansen
Webbversion
Avregistrera dig här